Десет дни след историческото си кацане на Луната японският модул SLIM

...
Десет дни след историческото си кацане на Луната японският модул SLIM
Коментари Харесай

Японският апарат кацнал на Луната възобнови работа

Десет дни след историческото си кацане на Луната японският модул SLIM е възобновил работата си, откакто електрозахранването му беше прекратено поради проблеми със слънчевите акумулатори, оповестиха от японската Агенция за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА), представена от международните организации.

“Комуникацията със SLIM беше сполучливо открита и интервенциите бяха обновени ”, написа японската галактическа организация в обществената мрежа Екс (бивш Туитър).

От ДЖАКСА показаха още, че апаратът “незабавно ” е почнал научните си наблюдения. 

Японската галактическа организация разгласява и направена от модула фотография на лунната повърхнина, на която се вижда скалата, наречена “Той Пудел ”.

Япония сполучливо приземи високотехнологичния си уред SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) на Луната в ранните часове на 20 януари. Първоначално обаче се той се сблъска с проблеми, защото слънчевите му акумулатори стопираха да подават сила. След това ДЖАКСА изключи зареждането на спускаемия уред, с цел да го запази за рестартиране на по-късен стадий. 

Японската галактическа организация тогава означи, че след известно време ъгълът на слънчевите лъчи върху Луната ще се промени и модулът ще може да възобнови работата си, откакто стартира да получава сила.

Осъществявайки меко кацане на Луната, Япония стана едвам петата страна в света с сходно достижение след Съединени американски щати, някогашния Съюз на съветските социалистически републики, Китай и Индия. 

По-рано беше обявено, че спускаемият уред е съумял да кацне единствено на 55 метра от набелязаната си цел, което беше окачествено като доста висока степен на акуратност. Така експертите от ДЖАКСА извършиха задачата за свръхпрецизно кацане в радиус от не повече от 100 метра от задачата.

Модулът SLIM с височина 2,4 метра и тегло 200 кг е предопределен да учи кратерите и релефа на Луната благодарение на технологии, сходни на тези, употребявани в системите за различаване на лица. Апаратът е оборудван със специфична камера, която може да мери наличието на желязо и други детайли в скалите на лунната повърхнина. 

Японският модул беше оборудван и с два дребни робота, които сполучливо достави на лунната повърхнина. Планирано е всеки от тях да употребява лична широкоъгълна камера, с цел да прави фотоси. Роботът LEV-1 с височина 30 сантиметра употребява пружини за напредване. Той работи и като устройство за записване и предаване на данни назад на Земята. Роботът LEV-2 е с форма на топка с диаметър към 8 сантиметра и тежи 250 грама.
    
Данните, събрани от SLIM, ще бъдат употребявани като част от ръководения от Съединени американски щати план “Артемис ” ( “Артемида ”) на НАСА. Целта на  програмата на американската галактическа организация е да изпрати хора още веднъж на Луната след повече от 50 години. Мисията “Артемис 3 ” за кацане на естествения сателит на Земята обаче нeотдавна беше отсрочена за септември 2026 г. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР